4. razred

26. 3. 2020 Hojla! Za danes sem ti pripravila dve nalogi s področja upoštevanja in sledenja navodil ter možganske telovadbe. 

Risanje Po Navodilu 1
Image – 261.9 KB 37 downloads

 

27. 3. 2020 Pozdravček! Danes se bova najprej spoznali z Butalci, ki jih je v svoji domišljiji ustvaril Fran Milčinski - verjetno si že slišal/a za njih, če ne, pa še boš. :) Najprej si oglej prispevek radovednih Firbcologov o Butalcih, nato lahko na spletni povezavi pobrskaš kaj o Franu Milčinskem, na koncu pa si preberi zabavno povest, kako so Butalci dobili pamet in odgovori na vprašanja.

Kako so si Butalci omislili pamet

Kogar koli je tujca zaneslo med Butalce, vsak jih je hvalil na glas: »Gnoja da imajo dosti in dober koruzen kruh, niti jim ne manjka dežja in sonca in poleti muh — kakor v paradižu da žive; samo pameti da nimajo prave.«

Taka hvala je Butalcem dobro dela. In so dejali: »Ko imamo obilno vseh drugi dobrot, ni vrag, da ne bi dobili še pameti, kolikor treba — za denar je na prodaj vse! Potem bomo v Butalah brez napake!«

Pa je naneslo in so praviti slišali o tujem mestu, da imajo pod mostom deveto šolo, v tem mestu da je toliko pameti, da jo kar v sodih prodajajo kakor kislo zelje.

Pa so sklenili in s sodom tjakaj poslali štiri može, da kupijo vedro pameti ali dve, kakor bo kazala cena. Peljali so se s košem, okrašen je bil s smrekicami, veselo so na komatih peli kraguljčki.

Pripeljejo se v mesto, ustavijo se pred prvo krčmo, povedo, da prihajajo iz Butal in barajo, kje bi bila na prodaj pamet. Toda so dejali, da mora biti prava, dobra roba in ne predraga, drugače je ne kupijo.

Se čudi krčmar, ali je mogoče, da so iz Butal! Kolikšna čast za njegovo hišo! In da niso mogli bolje zadeti, nego da so se ustavili tukaj: postregel da jim bo s pametjo najboljše vrste in bo pol zastonj.

Povabil jih je v hišo in ukazal gospodinji, da slavne gospode dobro postreže.

Tačas pa, ko jim je gospodinja stregla, sta krčmar in hlapec ročno ujela miš, jo izpustila v sod na vozu in sod zamašila. In so bili potem možje iz Butal prav zadovoljni tudi z računom za pamet. Bali so se, da bo dražja.

Plačali so in dejali, da bodo še prišli, če jim bo pamet zopet pošla. Sedli so na voz in bistro odcingljali.

Srečno so pricingljali v Butale. Sredi Butal so se ustavili. Kakor je bil ukazal župan, je bila zbrana šolska mladina in sta bila navzoča tudi butalski policaj in občinski bik — ti so pameti najbolj potrebni, je dejal, ti naj je bodo prvi deležni.

Povzpel se je župan na voz in dal z roko znamenje, pa so zazvonili zvonovi in počili možnarji. Tisti hip je župan odmašil sod, da pogleda noter, pa je prestrašena venkaj šinila miška, zadela je župana ravno v brk in po županu dol smuknila na tla, skozi kričečo mladino jo je preko ceste ubrala naravnost v županovo hišo.

Butale so strmele, stare in mlade: »Joj, ojoj, takšna je pamet! Pa je pamet resnično pametna! Najprej je poljubila župana, to se spodobi, in se ni potem prav nič premišljala, kam naj gre — v županovo hišo je šla, tjakaj spada!«

To je bilo jako všeč vsem Butalcem in so bili ponosni, da imajo pamet tako pametno.

Pa so imeli pri tej kupčiji še posebno srečo; kajti ni trajalo dolgo, pa je imela pamet mlade in je pameti kmalu bilo dovolj po vseh Butalah.

NALOGE

1. Premisli in odgovori: 

a) Kako sta krčmar in krčmarka prodala pamet Butalcem?

b) So bili Butalci pametni ali neumni - odgovor utemelji s primerom iz besedila.

 

2. Izpiši iz besedila vse besede, ki se pričnejo s črko M in iz njih sestavi lastno zgodbico. 

 

Rešitve: 

1. a) V sod sta zaprla miš in ga prodala Butalcem.

 b) Bili so neumni, saj so bili prepričani, da so kupili pametno pamet - miš je stekla v županovo hišo, kjer naj bi se množila. Namesto, da bi župan postal pameten, so Butale bile polne mišje zalege.

2.  PRIMER ZGODBICE: Pri sosedu so imeli velik hlev, poln živine in v njem nikoli ni manjkalo muh...

2. 4. 2020 Danes se slišiva prek video klica. Utrjevali bova pretvarjanje merskih enot. Da ti bo lažje, sem ti pripravila pripomoček za pretvarjanje, ki ga najdeš v zavihku PRIPOMOČKI ZA UČENJE na začetni strani spletne strani. Zate bodo uporabni prvi trije listi. Nato bova naredili naslednje vaje:

https://kveez.com/si/matematika/4-razred/pretvarjanje-merskih-enot-dolzina/#linkappa

https://kveez.com/si/matematika/4-razred/pretvarjanje-merskih-enot-masa/#linkappa

3. 4. 2020 Živjo! Danes sem ti pripravila ogled posnetka o Piperju. Posnetek si lahko ogledaš sama ali skupaj s starši. Lahko pa ga pokomentirava tudi midve, ko se naslednjič slišiva.

https://www.youtube.com/watch?v=tTjHEyEAlsc

Kaj misliš, je Piper  pogumen?

Katere lastnosti še ima Piper? Opazuj, kaj dela. kaj ga naredi drugačnega od drugih ptičev?

Kako se je Piper naučil poiskati hrano? Je oponašal druge? Koga?

Ali meniš, da se v življenju vedno naučimo vsega z opazovanjem in posnemanjem?

Kaj pa z raziskovanjem in poskušanjem novega?

Ali poznaš koga s podobnimi lastnostmi?

Iz posnetka se lahko naučiš marsikaj pomembnega za življenje - znima me kaj si izluščila ti?

Želim ti lep vikend. Veliko se smej in lepo se imej. :)

 

9. 4. 2020 Pozdravljena. Jutri ob 10.00 se spet slišiva in utrjujeva matematiko, danes pa ti malo za sprostitev in zabavo pošiljam likovno in tematsko obarvano nalogo. Ker je pred vrati velika noč, ti pošiljam postopek za izdelavo prisrčnega velikonočnega zajčka. Na tak način bova utrjevali sposobnost sledenja in razumevanja vizualnih navodil ter krepili finomotoriko. Izdelava zajčka je preprosta, zato sem prepričana, da ne boš imela težav. Namesto migajočih očk, lahko na papir kar po svoje narišeš oči in jih prilepiš na zajčka, ki bo delal družbo pirhom v vaši košarici.

https://www.youtube.com/watch?v=3cJM0JS1mjM

10. 4. 2020 Pozdravljena. Danes se spet slišiva prek video klica in bova utrjevali postopke reševanja računskih izrazov. Pripravila sem ti razlago v PPT projekciji skozi katero bova šli skupaj, potem pa rešili še naloge na zadnji strani.

Matematika je lahko zelo zabavna in zanimiva, boš videla :)

16. 4. 2020 Pozdravljena. Jutri se spet slišiva in bova utrjevali matematiko. Za danes pa sem ti pripravila malo bolj sprostilno nalogo - izberi si dva lista in nadaljuj vzorce. 

17. 4. 2020 Danes se ob 10. 00 slišiva po telefonu in bova pregledali vse kar ste v tem tednu delali v šoli. Ponovili boba pretvarjanje merskih enot ter reševanje številskih izrazov. Za sprostitev pa si lahko izbereš in čez vikend narediš še kakšno tole nalogo. ;)

23. 4. 2020 Pozdravljena. V torek sva že razlagali reševanje enačb. Danes sem ti pripravila še razlago v PPT, ki jo bova na hitro preleteli, nato pa vadili računanje.

24. 4. 2020 Takole - počitnice so pred vrati. Upam, da jih preživiš čimbolj sproščeno in veselo ter ostaneš zdrava. Ker nisem samo specialna pedagoginja, ampak tudi učiteljica filozofije za otroke sem sem ti za danes pripravila ogled animirane risanke z nekaj vprašanji za razmišljanje.

Ogledala si si risanko. Če jo je s tabo pogledal kdo od staršev, se pogovori z njim o naslednjih vprašanjih, sicer pa razmisli sama:

Ali meniš, da govori o prijateljstvu? Med kom?

Kaj počneta pastir in njegov zvesti kuža?

Ali smo tudi drugi ljudje lahko takšni pastirji - na kakšen način?

Kaj s svojim početjem (striženjem ovc) povzročata pastir in kuža?

Kaj se zgodi, ko pastir zboli?

Kakšen vpliv ima to na naravo?

Kaj se dogaja z naravo sedaj, ko smo doma in zaradi korona virusa veliko ljudi ne hodi v službe, tovarne so zaprte, javni promet ne obratuje?

Kako kuža reši težavo s pomanjkanjem dežja? Kaj naredi?

Je konec srečen ali žalosten?

 

 

7. 5. 2020 Pozdravljena. v torek sva obravnavali neenačbe. Tukaj ti pripenjam dodatno razlago. Ker boš v maju še pridobivala oceno iz prejšnje učne snovi, bova utrjevali pisno množenje, vendar moraš dobro obvladati poštevanko, zato ti pošiljam list, na katerega bova vadili hitro poštevanko na daljavo. Jutri se spet slišiva in utrjujeva vse, kar je treba. :)

8. 5. 2020 Živjo. danes se spet slišiva po Zoomu in bova obravnavali snov prejšnje konference, da nadoknadiva zamujeno. Da boš lažje utrjevala pisno množenje, ti tukaj pošiljam pripomoček. Še prej pa dobro ponovi poštevanko. 

Lahko si izdelaš pripomoček za utrjevanje.

https://kveez.com/si/matematika/4-razred/pisno-mnozenje/

14. 5. 2020 Pozdravljena. Danes imam zate nalogo za izboljšanje bralnega razumevanja. Nalogo lahko rešuješ kar prek spleta na spodnji povezavi. Jutri se pa spet slišiva, da utrdiva snov pri matematiki pred ocenjevanjem znanja. 

https://www.liveworksheets.com/worksheets/sl/Sloven%C5%A1%C4%8Dina/Umetnostno_besedilo/DOBRA_VILA_V_DOLINI_SO%C4%8CE_xu34249ec

15. 5. 2020 Zdravo. Prijadrali ste do pisnega deljenja in danes se slišiva, da bova dodatno obrazložili in utrdili postopek deljenja. 

21. 5. 2020 Živjo. Danes ti pošiljam eno malo manj šolsko nalogo.

Za danes sem ti spet pripravila kratko animirano risanko, ki na zabaven način pokaže, kako se ljudje počutimo v različnih situacijah. Ob vsakem prizoru pomisli na eno svojo izkušnjo, ki je v tebi vzbudila podobno ali enaki počutje in ga zapiši v zvezek za DSP.

Počutja so :

- vesel (happy)

- žalosten (sad)

- jezen (angry)

- ogaben / neznosen (disgusting)

- prestrašen (scared)

No, pa sva na hitro ponovili še malo angleščine. Želim ti lep dan in se kmalu slišiva po video klicu. :)

22. 5. 2020 Pozdravljena. Danes ob 10.00 se spet slišiva in bova skupaj ponovili ter utrdili pravopisna pravila za slovenščino. z učiteljico sva pripravili učni list, ki ga bova rešili in pregledali skupaj ter po potrebi še utrdili in obrazložili učno snov. Se vidiva :)

28. 5. 2020 Živjo. Danes ena poletno obarvana naloga. Oglej si sličice v zaporedju in poskušaj ustvariti svojo zgodbo. Se še spomniš, kako smo se te igre igrali v šoli. Ob pripovedovanju zgodbe ob gledanju slike, si vključevala v zgodbo besede, ki sem ti jih pokazala. Sedaj poskušaj v svoje pripovedovanje čim bolje vključiti naslednje besede:

- nebo;

- otroci;

- grad;

- malica;

- otok;

- sreda;

- domača naloga;

- kladivo;

- veselje.

Zgodbica naj bo zabavna in čimbolj razgibana. Jutri ob 10.00 pa se spet slišiva. 

29. 5. 2020 No, pa je spet petek in teden pri koncu. Še dobre tri tedne in šolsko leto je za nami. Danes se spet vidiva po zoomu in bova še ponovili in utrjevali postopke pisnega deljenja in množenja, utrjevali in urili poštevanko, zate pa imam še eno nalogo. V spodnjo tabelo boš vpisala občutke ob dogodkih v tem šolskem letu - poskušaj se spomniti situacij in dogodkov v razredu, ki so v tebi zbudili omenjena čustva. V okvirček v tabeli z nekaj besedami opiši dogodek. potem se bova pogovorili ob tabeli.