9. razred

26. 3. 2020 Hojla!  Za danes sem ti pripravila nalogo s področja bralnih spretnosti in diskriminacije ter vaje za možgansko telovadbo, s katerimi povežeš delovanje leve in desne možganske hemisfere in zraven še malo migaš. ;)

2. 4. 2020 Zdravo. Za sprotno snov, razlago in pomoč se slišiva prek video-klica, za DSP pa imam zate tole nalogo:

V mesecu aprilu vsak dan zapiši na list papirja prvo misel, ki te obide zjutraj, ko se zbudiš. Misli zapisuj na posted listke in jih shranjuj v kozarec za vlaganje ali kakšno škatlico. Na listek zapiši datum in misel, pomislek, skrb ali veselje, ki te prešine, ko se zbudiš. Če si imel zanimive sanje, lahko zapišeš tudi to.  S to nalogo boš toliko ohranjal sposobnost zapisa na roko, da ga ne boš popolnoma pozabil. Saj veš…večino lahko zapišemo na računalnik, a pismenost je tudi znati čitljivo zapisati vsaj nekaj besed ali povedi z roko. Ko boš čez nekaj časa bral te zapise, boš podoživljal ta svoj čas mladosti.

9. 4. 2020 Pozdravljen. Danes imam zate eno bolj tehnično in ekološko usmerjeno nalogo :) Iz starih revij ali reklam si lahko izdelaš škatlo za odlaganje kakšnih manjših stvari, lahko pa jo v tem velikonočnem času uporabite za dekoracijo ali shranjevanje pirhov. V povezavi spodaj je lepo prikazan celoten postopek, za eno škatlo potrebuješ od 32 do 38 papirnih zvitkov. Mislim, da to ni prezahtevno in preveč zate, ker imaš zanimive ideje, lahko oblikovno kaj dodaš in narediš škatlo po svojem okusu. upam, da boš v nalogi užival.

Želim ti lep vikend in ostani zdrav. 

https://www.youtube.com/watch?v=SFfoEEYkO0k

16. 4. 2020 Pozdravljen. Zdaj, ko imaš nova očala, ti lahko dam nalogo za izboljšanje bralne tehnike. Ker vem, da ti angleščina leži, sem ti pripravila nalogo z bralnim razumevanjem v angleščini. Prepričana sem, da bo zate mačji kašelj :)

23. 4. 2020 Zdravo. upam, da si dobro in ti za šolo vse teče kot po maslu. Sicer se javi in ugotoviva, kaj lahko skupaj urediva. :) Za danes ti pred prvomajskimi počitnicami pošiljam eno posebno nalogo. Ker vem, da te zanima fotografiranje te pozivam k eni zanimivi nalogi. Rada bi, da ustvariš kratek filmček preživljanja svojega časa v karanteni. Filmček lahko vsebuje animacije, fotografije, lahko pa posnameš kratke videe in jih v kakšnem preprostem programu sestaviš v filmček. Pri vsebini bodi čimbolj izviren in ustvarjalen in seveda pričakujem, da vključiš vanj tudi svoj zabavno sarkastični smisel za humor.  Časa imaš do konca šolskega leta. Bom pa zelo vesela, če ga uspeš ustvariti prej. V filmu na svoj način predstavi tudi svoje razmišljanje in pogled na trenutno situacijo (korona time) in karanteno. No, upam, da ne zahtevam preveč. Če ne drugače, pa sestavi en PPT - to pa mislim, da bi moralo biti zate mala malica.

Sva na vezi. Lepo bodi. :)

7. 5. 2020 Živjo. Še malo, pa se vidimo znova v šoli. Upam, da tudi midva. Za danes sem ti pripravila eno filmsko obarvano nalogo. Zagotovo si v tem korona času pogledal vsaj en film, ki se te je dotaknil ali te kakorkoli drugače navdušil. Rada bi, da se postaviš v vlogo filmskega kritika in zapišeš svoje mnenje in oceno o filmu. Pri tem ne pozabi napisati glavnih podatkov (naslov filma v originalu in prevod, žanr, igralsko zasedbo, režija...). Nato napiši pol strani dolgo oceno filma - o čem govori, kaj je rdeča nit filma, ima kakšno sporočilo. Na koncu dodaj svojo subjektivno oceno- ti je bil film všeč in zakaj, ima kakšno pomembno sporočilo. Pri tem si lahko pomagaš s primerom spodaj:

https://filmstart.si/kritike/ogledano-1917-2019/

14. 5. 2020 Pozdravljen. Za danes spet ena malo bolj šolska naloga za utrjevanje pravilne rabe predlogov v zapisu. Naloge lahko rešiš prek spleta na povezavah spodaj ali natisneš na list.

PREDLOG K/H

Pri rabi predloga K/H so pravila povsem enostavna. Predlog H uporabimo izključno pred besedami, ki se začnejo na črki k ali g, denimo h kosilu oziroma h gradu, pred vsemi ostalimi začetnicami pa uporabljamo predlog K.

Pravilo preizkusimo na primerih:

1. Hlače sem odnesel _ krojaču.

2. Mama je _ slaščici postregla kavo.

V prvem primeru bomo uporabili predlog H, saj je v besedi krojač, na katero se predlog nanaša, začetna črka K. Ker se beseda slaščica prične s črko S, v drugem primeru uporabimo predlog K.

https://www.uciteljska.net/kvizi/HotPot/Slovenscina/Kuza/h-k.htm

PREDLOG S/Z

Predlog S vedno zapišemo pred besedami, ki se prično s črkami p, t, k, f, h, s, š, c, č, pred ostalimi besedami, kot tudi vsemi samoglasniki, pa uporabljamo predlog Z (z letalom, z vrečo, z rolko …).

Pomagamo si lahko z znanim stavkom Ta SuHi ŠKaFeC PuŠČa, kjer pred besedami, ki se začnejo z odebeljenimi črkami v stavku, vselej uporabimo predlog S.

Morda si je rabo predloga S/Z laže zapomniti, če se ravnamo po pravilu izgovorjave, ki veli, da je pravi predlog vedno nenaglašen, zato ga izgovarjamo skupaj z besedo, ki mu sledi, nikdar pa ločeno. Predlog S/Z tako izgovarjamo skupaj z besedo in uporabimo tistega, ki ga lažje izgovorimo:

s cepinom = s cepinom (z črko namreč ne moremo izgovoriti)
z Mihom = z Mihom

Primer:

1. V službo se vozim _ kolesom.

2. Popil/-a sem sok _ okusom mandarine.

V prvem primeru uporabimo predlog S, saj je začetnica besede kolo črka k, pred katero po zgoraj navedenem pravilu zapisujemo omenjeni predlog. Če ga preberemo še skupaj z besedo, lahko ugotovimo, da je s kolesom lažje izgovoriti kot z kolesom.

V drugem primeru vidimo, da se okus prične s samoglasnikom o, zato uporabimo predlog Z. Z okusom je tudi lažje izgovoriti kot s okusom.

https://www.thatquiz.org/sl/practicetest?1w4ln0uz8bqo

Verjetno se v šoli ne vidiva več...bova pač zaključila najina druženja prek interneta. 

21. 5. 2020 Živjo. Danes se spet slišiva prek video konference, da bova utrjevala fiziko in kemijo pred ustnim spraševanjem. 

Snov bova ponovila kar po spletnih učbenikih:

https://eucbeniki.sio.si/fizika9/190/index6.html

https://eucbeniki.sio.si/fizika9/190/index7.html

https://eucbeniki.sio.si/fizika9/191/index.html

https://eucbeniki.sio.si/kemija9/1100/index1.html

 

Se vidiva :)

 

28. 5. 2020 Pozdravljen. Zdaj si ob dopoldnevih v šoli in opravljaš še zadnje obveznosti pred zaključkom šole. Menim, da si pripravljen na nove poti, nove izzive in življenjske lekcije. Zato moja zadnja prispevka tukaj ne bosta več šolske narave ampak bolj življenjske. V življenju uspemo doseči in izpeljati to, kar si res srčno želimo. Včasih je pot do tega malce daljša ali bolj vijugasta, a vedno obstaja. In želje, ki so prave in iskrene se vselej uresničijo (izzvemši materialne). zato želim, da vzameš list papirja in nanj zapišeš svojo željo, povezano s tvojim nadaljevanjem šolanja, izobrazbo in poklicem. Kaj si želiš početi v življenju, kaj je to, kar te res veseli, kaj ti daje prijetne občutke, veselje in energijo. Ko to zapišeš, list obesi nekam na vidno mesto, da se boš vedno opominjal na svoje cilje. in prepričana sem, da jih boš dosegel, če boš le ostal fokusiran na njih. Se kaj slišiva ali vidiva še po zoomu, upam, pa da tudi še v šoli. :)